EDISON Zenuwstimulator

Projecten / EDISON Zenuwstimulator

De EDISON zenuwstimulator is een zenuwstimulator met zowel een therapeutische als diagnostische functionaliteit. Hij wordt gebruikt bij klinisch onderzoek om te onderzoeken of elektrische stimulatie van perifere zenuwen leidt tot beter herstel na zenuwreconstructiechirurgie. Tevens wordt de zenuwstimulator ook gebruikt voor diagnostiek tijdens reguliere zenuwchirurgie.

In recent (pre)klinisch onderzoek is aangetoond dat laagfrequente elektrostimulatie tijdens of na het chirurgisch behandelen van perifere zenuwen zorgt voor versnelling van het geneesproces. Laagfrequente elektrostimulatie is technisch mogelijk met stimulatieapparaten die op de markt zijn, maar therapeutische stimulatie wordt beschouwd als off-labelgebruik en is daarom niet toegestaan ​​zonder toestemming van de fabrikanten. Geen van de fabrikanten was bereid toestemming te geven, daarom nam Dr. Willem Pondaag (LUMC) contact op met Design & Prototyping om het apparaat zelf te ontwikkelen.

Aangezien therapeutische zenuwstimulatie gebeurt tijdens de operatie, of als alternatief direct na de operatie, door middel van een naaldelektrode geplaatst in het zenuwweefsel was het aantonen van elektrische veiligheid een belangrijk aspect tijdens het ontwikkelproces.

Onder leiding van dr. Willem Pondaag wordt momenteel de klinische veiligheid en effectiviteit van de EDISON zenuwstimulator en de behandelmethode onderzocht.

De EDISON Zenuwstimulator.