Total Skin Irradiation-frame

Projecten / Total Skin Irradiation-frame

Het Total Skin Irradiation-frame (TSI-frame) wordt gebruikt bij patiënten met cutane lymfomen. Een cutaan lymfoom is een zeldzame vorm van huidkanker, waarbij een groep witte bloedcellen ongecontroleerd groeit en zich deelt in de huid. Om de ziekte onder controle te krijgen wordt bij de patiënt een totale huidbestraling met elektronen gedaan (total skin irratiation). Het LUMC is een landelijk en internationaal expertisecentrum op het gebied van cutane lymfomen, en het enige ziekenhuis in Nederland dat een behandeling met totale huidbestraling aanbiedt.

Soms blijft de ziekte beperkt tot in de huid van bepaalde lichaamsdelen. In die gevallen moeten gezonde delen van de huid tijdens de behandeling goed worden afgeschermd tegen de straling. Daarom heeft Design & Prototyping, in samenwerking met de afdeling Radiotherapie, o.a. een verrijdbaar afschermingsframe met plexiglazen deurtjes ontwikkeld. Plexiglas houdt de straling tegen. Door deurtjes open of dicht te zetten kan een specifiek lichaamsdeel veel preciezer en gemakkelijker bestraald of afgeschermd worden dan voorheen mogelijk was.

Het TSI-frame bestaat naast het afschermingsframe ook uit een verrijdbaar houdingenframe. De patiënt moet namelijk het grootste deel van de bestraling in verschillende posities staan en kan zich zo vasthouden aan de handgrepen. Daarnaast kan het plateau waar de patiënt op komt te staan traploos in hoogte worden versteld, zodat de hoogte van de patiënt ten opzichte van de afscherming precies kan worden ingesteld.

Total Skin Irradiation-frame

Total Skin Irradiation-frame in gebruik