Elektrode Cochleair Response

Projecten / Elektrode Cochleair Response

De Elektrode Cochleair Respons is een medisch hulpmiddel voor intraoperatieve elektrocochleografie (ECochG). Elektrocochleografie is een meettechniek waarmee de omzetting van een akoestisch signaal op het trommelvlies naar een elektrisch signaal in het slakkenhuis (cochlea) gemeten wordt.

De elektrode wordt met botwas tijdelijk vastgemaakt aan het promontorium cochlea en verbonden aan BERA-apparatuur (Brainstem Evoked Response Audiometry). Er wordt een akoestische stimulus van verschillende frequenties gegeven aan het slakkenhuis. Deze produceert een elektrisch signaal dat wordt opgevangen met de elektrode en doorgegeven aan de BERA-apparatuur. Aan de hand van de metingen kan het restgehoor gemonitord worden tijdens het inbrengen van een cochleair implantaat of tijdens brughoektumoroperaties.

Prof. dr. ir. Johan Frijns (LUMC) kwam bij Design & Prototyping voor het ontwikkelen en vervaardigen van deze elektrodes voor eenmalig en invasief gebruik. Een belangrijk onderdeel van de veiligheid zijn de biocompatibiliteit van de gebruikte materialen. Ook mag na het verwijderen van de elektrode geen materiaal achter blijven in het lichaam, daarvoor zijn treksterktetesten uitgevoerd tot het gewenste resultaat behaald was.

Elektrode Cochleair Respons