DROP-IN gammaprobe voor robot-geassisteerde chirurgie

Projecten / DROP-IN gamma probe

DROP IN gammaprobe

DROP IN gammaprobe in gebruik met de Da Vinci Robot.

De DROP-IN gammaprobe is een flexibele, kleine detector die tijdens een operatie met behulp van een radioactief signaal onder andere lymfeklieruitzaaiingen van prostaatkanker kan opsporen en verwijderen.

Radiogeleide chirurgie is een veelgebruikte vorm van beeldgeleide chirurgie om tijdens operaties inzicht te krijgen of tumoren in zijn geheel verwijderd zijn en om lymfeklieren waarnaar kanker is uitgezaaid te kunnen detecteren. Hiervoor wordt een gammaprobe en een radioactieve zoekstof gebruikt om de chirurg te assisteren bij het vinden van deze weefsels in het lichaam. Deze intraoperatieve situatie kan dan direct gecorreleerd worden aan preoperatieve beelden (bijvoorbeeld SPECT/CT). Voor minimaal invasieve chirurgie, zoals laparoscopische en robotische chirurgie, zijn de huidige gammaprobes echter rigide; dit zorgt voor onvoldoende bewegingsvrijheid om de probe optimaal te gebruiken in het lichaam.

Onderzoekers ir. Matthias van Oosterom en prof. dr. Fijs van Leeuwen van het Interventional Molecular Imaging Laboratory (afdeling Radiologie) hebben hiervoor samen met Design & Prototyping een DROP-IN gammaprobe ontwikkeld die gebruikt kan worden met de chirurgische da Vinci robot. Hierbij is de ontwikkelafdeling verantwoordelijk geweest voor een deel van het ontwerp en een deel van het vervaardigen van de probe. Na de behaalde successen in de eerste klinische studies, wordt er op dit moment een multicenter studie opgezet met een tweede iteratie van de DROP-IN probe.

Patenten en Publicaties

  • Meershoek, Philippa, et al. “Robot-assisted laparoscopic surgery using DROP-IN radioguidance: first-in-human translation.” European journal of nuclear medicine and molecular imaging 46.1 (2019): 49-53.
  • van Leeuwen, Fijs WB, et al. “Minimal-invasive robot-assisted image-guided resection of prostate-specific membrane antigen-positive lymph nodes in recurrent prostate cancer.” Clin Nucl Med 44 (2019): 580-581.
  • van Oosterom, Matthias N., et al. “Revolutionizing (robot-assisted) laparoscopic gamma tracing using a drop-in gamma probe technology.” American journal of nuclear medicine and molecular imaging 6.1 (2016): 1.