Concord Neonatal: A ‘shock-free’ birth for every baby

Projecten / Concord

Prototype ontwikkeld door het LUMC

De gecommercialiseerde versie van Concord Neonatal

De Concord is een opvangtafel die kan worden ingezet bij de geboorte van pasgeborenen die direct extra ondersteuning nodig hebben.

De Concord staat naast het bed van de moeder en tijdens de geboorte wordt het verstelbare ligvlak dicht bij het geboortekanaal geplaatst. De pasgeborene wordt op het ligvlak gelegd en de neonatoloog kan de zorg al starten terwijl de navelstreng nog intact is. De gynaecoloog kan ondertussen de moeder in de gaten houden, terwijl zij contact kan maken met haar kindje.

Het is voor deze kwetsbare groep erg belangrijk om met de placenta verbonden te blijven, omdat dit voor hen zoveel voordelen kan bieden. Door snel afnavelen ontstaat er een schok in de bloedstroom van de pasgeborene waardoor minder zuurstof in het bloed komt en de hartslag daalt. Deze hartslagdaling veroorzaakt weer een hoog risico van beschadiging aan de organen. Dankzij de Concord, en dus de mogelijkheid om laat af te navelen, worden complicaties bij te vroeg geboren baby’s verminderd en hun overlevingskans aanzienlijk vergroot.

Prof. dr. Arjan te Pas (LUMC) en prof. dr. Stuart Hooper (Monash University, Australië) kwamen met het idee van laat afnavelen en wilden hiervoor een medisch hulpmiddel laten ontwikkelen. De afdeling Design & Prototyping van het LUMC heeft de eerste opvangtafels ontwikkeld voor klinische studies (Technology Readiness Level 6). Als gevolg van deze succesvolle klinische studies is het spin-off bedrijf Concord Neonatal opgezet, die de opvangtafel op de markt heeft gebracht.

Patenten en Publicaties

  • Brouwer, Emma, et al. “Physiological-based cord clamping in preterm infants using a new purpose-built resuscitation table: a feasibility study.” Archives of Disease in Childhood-Fetal and Neonatal Edition 104.4 (2019): F396-F402.
  • Knol, Ronny, et al. “Clinical aspects of incorporating cord clamping into stabilisation of preterm infants.” Archives of Disease in Childhood-Fetal and Neonatal Edition 103.5 (2018): F493-F497.
  • EP3397229A1, Newborn support device and resuscitation device