Hieronder staan de diensten die Design & Prototyping kan leveren, deze diensten zijn belangrijk voor verschillende stadia van de innovatieroute. Onze werkwijze staat hier beschreven.
Prototype-ontwikkeling
Ideegeneratie
Al vanaf een vroeg stadium kunnen wij meedenken aan (deel)-oplossingen voor een technisch of een klinisch probleem. Dit kan bijvoorbeeld door het organiseren van een brainstorm of door verschillende concepten te bedenken. In dit stadium is een nauwe samenwerking met de verschillende betrokkene belangrijk om te zorgen dat bij nieuwe ideeën goed rekening gehouden wordt met de implementatie en het gebruik van het hulpmiddel.
Projectplanning
Bij het ontwikkelen van medische hulpmiddelen moet met veel verschillende aspecten rekening gehouden worden. Denk hierbij aan tijd om prototypes te ontwikkelen, METC aanvragen voor klinische studies, en eventueel het aanvragen van patenten. Wij denken graag mee hoe dit het beste gepland kan worden.
Mechanisch ontwikkelen
Met een team van ervaren instrumentmakers kunnen wij uw prototype ontwikkelen. Onze ontwikkelwerkplaats bevat nagenoeg alle apparatuur dat hiervoor nodig is, zoals 3D printers, draai en frees-banken, CNC-machines, lasapparatuur. Daarnaast hebben we goede contacten met verschillende productiebedrijven.
Elektronisch ontwikkelen
Veel medische hulpmiddelen hebben geïntegreerde elektronica als deel van hun werking. Onze elektronici zorgen dat de hulpmiddelen, inclusief de software waarmee het aangestuurd wordt, op maat gemaakt wordt om aan de eisen van het hulpmiddel te kunnen voldoen. Hierbij wordt rekening gehouden met de veiligheid en effectiviteit van het hulpmiddel.
Technisch documenteren
Een belangrijk deel van het ontwikkelen van een medische hulpmiddel is zorgen dat er goed gedocumenteerd wordt. Technisch documenteren is geïntegreerd in ons ontwikkelproces zodat er naast een product ook een productdossier aangeleverd wordt. Deze documentatie kan worden gebruikt als deel van de Investigational Medical Device Dossier bij een METC aanvraag, en bevat onder andere risicoanalyses, programma van eisen, technische tekeningen en de algemene veiligheids- en prestatieeisen (MDR wetgeving, Annex I).
Verificatie en validatie
Om aan te tonen of een hulpmiddel goed en veilig ontwikkeld is zullen er verificaties en validaties moeten plaatsvinden. Denk hierbij aan het aantonen van elektrische veiligheid, stabiliteitstesten, materiaal krachtmetingen, etc. Afhankelijk van het project, en het risico dat daarbij komt, zullen deze testen nodig zijn.
Advies
Advies over de innovatieroute
Tijdens de innovatieroute moet met verschillende aspecten rekening gehouden worden, zoals patenten, tijdslijnen, ontwikkelstrategie. Afhankelijk van uw situatie kunnen wij meedenken wat de beste strategie hiervoor is.
Advies over wet- en regelgeving
Tijdens het ontwikkelen van medische hulpmiddelen moet de wet- en regelgeving goed in de gaten worden gehouden. Onze kennis en ervaring met de MDR, convenant veilige toepassing van medische technologie en industriële normen zijn belangrijk om hierover advies te geven tijdens ontwikkeltrajecten.
Advies over technische documentatie
Door onze ervaring met het opstellen van technische documentatie, volgens een kwaliteitssysteem, kunnen we hierover goed advies geven. In het ontwikkeltraject zijn documenten nodig zoals risicoanalyses (FMEA/SAFER), programma van eisen, algemene veiligheids- en prestatie-eisen. Deze documenten zijn belangrijk voor onder ander het invullen van een Investigational Medical Device Dossier bij METC-aanvragen.
Samenwerking met (externe) partners
Door ons netwerk van verschillende onderzoeksinstellingen en bedrijven kunnen wij meedenken over welke partijen nodig zijn tijdens het ontwikkelproces.